Kalasmat sparar 200.000 kronor per år med Atlas Copco

Med utrustning från Atlas Copco ökar Kalasmat effektiviteten i produktionen samtidigt som arbetsmiljön blir säkrare.

Från livsmedelsföretaget Kalasmat i Luleå körs varje dag över 3.000 rejält tilltagna matportioner ut till livsmedelsbutiker från Sundsvall i söder till Riksgränsen i norr. Variationen är stor och kunderna kan välja mellan fler än 100 olika rätter, inklusive sallader och smörgåsar. För att maten ska hålla längre, samt bibehålla sin konsistens och smak, så förpackas den i en modifierad atmosfär (MAP) med hjälp av vakuum och nitrogen från Atlas Copco Compressor. I fabriken används även pneumatiska maskiner som kräver tryckluft.

Kalasmat erbjuder rejäla matportioner med god smak

Luleåföretaget Kalasmat är en lokal livsmedelsproducent som fokuserar på stora och välsmakande portioner som även de hungrigaste blir mätta av. Maten lagas på plats i köket av kockar och kallskänkor som varje dag förbereder de produkter som krävs för att 100 olika rätter ska kunna levereras till livsmedelsbutiker runt om i Sverige: lasagne, skaldjurspasta och Janssons frestelse m.m. Portionerna är väl tilltagna och förpackas i lunchlådor där det genuina lyser igenom – god mat i en enkel förpackning helt utan tillsatser och med lokalt producerade råvaror.

Kalasmats färdiga portionsrätter håller längre i en modifierad atmosfär.

Modifierad atmosfär (MAP)

Livsmedel påverkas precis som många andra ämnen av det syre som finns i den omgivande luften. När syret reagerar med oxiderbara ämnen i maten så ger det ofta upphov till förändringar i smak och färg. Dessutom främjar syret tillväxten av mikrober som bryter ned maten. För att skydda maten mot syrets negativa konsekvenser och för att förlänga dess hållbarhet så används något som kallas för modifierad atmosfär (MAP). Förpackning med modifierad atmosfär är en metod där syret som finns i matförpackningarna sugs ut med Kalasmats färdiga portionsrätter håller längre i en modifierad atmosfär. hjälp av vakuum och ersätts med en livsmedels-gas som till stor del består av kvävgas (nitrogen). Den här metoden fungerar mycket bra för Kalasmats färdiga portionsrätter som håller hela 17 dagar i kylen utan några kemiska tillsatser.

Inbyggd utrustning och kvävgas på flaska byts ut….

Då Kalasmat etablerades för knappt 10 år sedan förpackades maten i en traditionell förpackningsmaskin med en inbyggd kompressor och en inbyggda vakuumpump. Nitrogen köptes in på flaska från ett av de stora gasbolagen och placerades i direkt anslutning till förpackningsmaskinen. Arbetsmiljön påverkades inte nämnvärt av ljudet från maskinerna, men servicen var ett ofta återkommande problem som kostade både tid och pengar. Även lösningen för nitrogen var problematisk eftersom flaskorna var dyra och dessutom mycket tunga för personalen att hantera. Att de stod helt nära arbetsplatsen förde också med sig en extra arbetsmiljörisk eftersom trycket i flaskorna är mycket högt. För ett par år sedan var det således dags för en förändring.

Jag googlade och hittade en artikel om ett företag här i närheten som köpt en egen kvävgasgenerator. Jag kontaktade leverantören ITSAB som presenterade en helhetslösning som skulle passa oss och som inkluderade egentillverkad kvävgas, vakuum och tryckluft.

Per Forsberg, Verkställande Direktör på Kalasmat

…mot en smidig containerlösning med centrala system för tryckluft, vakuum och nitrogen

När ITSAB, som är Atlas Copcos samarbetspartner i Norrbotten, kontaktades hade Kalasmat en målsättning att förbättra arbetsmiljön för de anställda, öka driftsäkerheten i produktionen och sänka servicekostnaderna. ITSAB, tittade på olika alternativ där de lokala maskinerna och gasflaskorna skulle ersättas med centrala system för tryckluft, vakuum och kvävgas.

Då utrymmet hos Kalasmat är begränsat var en container-lösning där alla maskinerna kunde inrymmas det bästa En smidig och flyttbar container som inkluderar all utrustning. alternativet. Företaget skulle då få ett centralt system för tryckluft och vakuum och ett system för egenproducerad kvävgas smidigt installerat i en flyttbar ”låda på gården ”. Enligt de beräkningar som gjordes, och som sedermera visade sig stämma mycket bra, skulle Kalasmat kunna spara totalt 200.000 kronor per år (inklusive tryckluft, gas, service och driftstopp) genom att byta ut den gamla lösningen mot helt nya system från Atlas Copco Compressor.

Vi är jättenöjda med den nya lösningen och också med ITSAB som sköter underhållet på hela anläggningen. Sedan vi körde igång den nya containern år 2019 har vi inte haft några driftstopp eller andra problem. Och personalen är nöjd, vilket känns mycket bra!

Per Forsberg, Verkställande Direktör på Kalasmat

Energieffektiv utrustning med fjärrövervakning

I den container som Kalasmat valde att investera i står en GA11VSD+FF, en mycket energieffektiv varvtalsstyrd (VSD) skruvkompressor med inbyggd tork. Där står också en GHS 350 VSD+, en vakuumpump som bygger på samma teknik som nämnda kompressor, samt en kvävgasgenerator NGP15+ som levererar kvävgas med exakt den renhet som behövs i verksamheten. Tillsammans säkerställer dessa maskiner att Kalasmat får en tillförlitlig och säker drift utan onödiga kostnader och avbrott. Via fjärrövervakningssystemet SMARTLINK kan både Kalasmat och ITSAB snabbt reagera på felmeddelanden och varningar som kan leda till problem och avbrott i produktionen. Givetvis distribueras både tryckluft, vakuum och gas från containern till brukarna via Atlas Copcos eget distributions-system AIRnet, ett snyggt och smidigt rörsystem i aluminium som är enkelt att montera och modifiera.

Genom att samarbeta med Atlas Copco har vi möjlighet att erbjuda en komplett lösning med tryckluft, vakuum och kvävgas från en och samma tillverkare som också erbjuder möjlighet till fjärrövervakning. Givetvis är det en stor fördel för både oss och för kunden.

Ola Isaksson, Delägare ITSAB

Vill du komma i kontakt med oss

Skicka in ditt telefonnummer och skicka in formuläret så återkommer vi till dig snarast

Begär offert

Här kan ni snabb och enkelt beställa en offertförfrågan av någon av våra produkter. Var noga med att ange korrekt information då ni fyller i formuläret nedan.

Boka service

Här kan ni snabb och enkelt beställa service av någon av era produkter. Var noga med att ange korrekt information då ni fyller i formuläret nedan.